Mijajlo Marsenić, Dejan Milosavljev, Vladimir Cupara, Lazar Kukić, Stefan Dodić i Luka Rogan (©Starsport)
Mijajlo Marsenić, Dejan Milosavljev, Vladimir Cupara, Lazar Kukić, Stefan Dodić i Luka Rogan (©Starsport)

Odlična sezona za Orlove: Šestorica na tronu, tandemu Berlina evropski trofej, Roganu tripla kruna, Ilić kralj strelaca u Francuskoj

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.06.23. | 11:11

Lazar Kukić, Vladimir Cupara, Dragan Pešmalbek, Stefan Dodić, Miloš Kos i Luka Rogan bili šampioni Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Orlić Vukašin Antonijević takođe prvak. Bivši reprezentativac Petar Nenadić najbolji u sa PSŽ-om kod Galskih petlova. Mijajlo Marsenić i Dejan Milosavljev nastavili srpsku tradiciju u Ligi Evrope

Orlovi pokorili Rumuniju, Mađarsku i Hrvatsku. Malo je falilo i Norvešku i Švajcarsku, a trofej Lige Evrope je i dalje u srpskim rukama. To bi mogao da bude siže klupske sezone za rukometne reprezentativce Srbije. Izabranici Tonija Đerone imali su još jednu uspešnu godinu koja je završena spektakularnim finalnim turnirom Lige šampiona u Kelnu i krunom prvaka Evrope za Magdeburg posle trijumfa nad Kjelceom.

Nemamo prvaka Evrope, ali možemo da se ponosimo Nikolom Portnerom, sinom legendarnog Zlatka Portnera, golmanom Magdeburga, koji je drugi put na rukometnom Mont Blanu. Da je bilo vizije pre decenije možda bismo asa prvaka Starog kontinenta gledali sada u dresu Srbije, a ne Švajcarske...

Izabrane vesti

Nismo imali nijednog igrača u novom vladaru Evrope, ali je tandem Fukse Berlina Mijajlo Marsenić i Dejan Milosavljev osvojio drugorangirano takmičenje na tlu Starog kontinenta - Ligu Evrope. Prošle godine je to uspelo Lazaru Kukiću i Petru Đorđiću sa Benfikom. Nije tim iz nemačke prestonice imao takmaca u Flensburgu, lako je dobio Monpelje u polufinalu i u borbi za trofej protiv najvećeg iznenađenja takmičenja, španski Granoljers.

Srpski tandem je bio jedan od najzaslužnijih za trofej, uz danski duo Matijasa Gidsela i Hansa Lindberga. Marsenić je imao 11/11 u dva meča, dok je 21 uspešnu intervenciju sakupio Dejan Banda Milosavljev. Treba istaći i da je trener golmana Lisica Dejan Perić, proslavljeni as srpskog i svetskog rukometa. Treći po značaju međunarodni trofej, EHF kup, otišao je u ruke srpskom prvaku Vojvodini, a jedini A reprezentativac iz redove Lala je mladi pivotmen Luka Rogan, koji je osvojio triplu krunu sa timom sa Slane bare.

Posle Bundeslige, najjači šampionat na svetu se igra u Francuskoj, a do krune je stigao bivši Orao Petar Nenadić koji je sa Pari Sen Žermenom osvojio titulu i na najlepši način se oprostio od kluba u kojem je igrao poslednja četiri meseca, posle raskida saradnje sa Vespremom.

U komšiluku, Momir Ilić je sa Vespremom uspeo da prekine dominaciju PIK Segeda. U majstorici finala plej-ofa pred više od 8.000 gledalaca u Segedinu, tim iz gradića u blizini jezera Balaton je spasio sezonu trofejom u Mađarskoj, a bitni igrači bili su srpski reprezentativci, golman Vladimir Cupara i pivotmen Dragan Pešmalbek.

Lazar Kukić je sa Dinamom iz Bukurešta osvojio dominantno tuitulu u Rumuniji. Tim srednjeg beka Orlova je završio sezonu kod naših istočnih suseda sa maksimalnih učinkom od 26 pobeda. Kiksnuo je skup projekat na čelu sa trenerom Ćavijem Paskvalom u Kupu Rumunije, dok je u Ligi šampiona došao do nokaut faze gde je poražen od Kila. Kukiću je ovo drugi trofej u karijeri. Premijerni je osvojio prošle godine sa Benfikom, kada je osvojena Liga Evrope. Organizator Orlova igraće i u narednoj sezoni u Bukureštu, ali ne u Ligi šampiona, jer je rumunski prvak neočekivano ostao bez mesta u eliti.

Mladi Miloš Kos i Stefan Dodić su osvojili duplu krunu u Hrvatskoj sa Zagrebom. Dodić se sa oba trofeja opostio od dresa nekadašnjeg šampiona Evrope i pojačao slovenački Celje, još jednog nekadašnjeg vladara Starog kontinenta. Levi bek juniorske reprezentacije Srbije Miloš Kos, koga nije bilo na SP u Katovicama, ali je debitovao protekle jeseni za najbolju selekciju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, propustio je veći seo sezone zbog povrede leđa, ali je u finišu dao doprinos tituli za tim Slavka Goluže.

U Makedoniji je Eurofarm Pelister skunuo s trona Vardar, a do krune je stigao nekadašnji levi bek Partizana Darko Stevanović koji je tokom sezone stigao iz beloruskog Meškov Bresta. Trener Alem Toskić je sa Celjem osvojio oba trofeja u Sloveniji. Za nekadašnjeg šampiona Evrope igrao je juniorski reprezentativac Srbije Vukašin Antonijević, ali bivši igrač Metaloplastike nije imao veliku minutažu u Zlatorogu.

Od liga koje nisu toliko u žiži, nekadašnji kapiten Partizana Nemanje Živković i golman Igor Arsić su prvaci Grčke sa AEK-om koji je posle pet mečeva finala plej-ofa pobedio Olimpijakos.

Nekoliko srpskih reprezentativaca je stiglo na korak do titule, ali su morali da se zadovolje sa vicešampionskom krunom. Miloš Orbović je u Švajcarskoj sa Kriens Lucernom poklekao u finalu plej-ofa od Kadeten Šafhauzena. Bogdan Radivojević sa Pik Segedom nije odbranio tron u Mađarskoj, dok je tandem Neksea Predrag Vejin i Mihailo Radovanović opet bio drugi u Hrvatskoj, iza neprikosnovenog Zagreba.

Uroš Borzaš je bio vicešampion u Norveškoj sa Elverumom. Bolji je bio skupi projekat Kolstad koji je slavio posle četiri meča finala plej-ofa i dobio specijalnu pozivnicu za Ligu šampiona. Levi bek Orlova napušta Norvešku posle godinu dana seli se u Eurofarm Pelister iz Bitolja. Drugoplasirani u Srbiji bili su i tandem iz Partizana Uroš Kojadinović i Nikola Zečević.

Individualno, sezonu karijere imao je kapiten Srbije Nemanja Ilić koji je sa 202 golova bio najbolji strelac šampionata Francuske, dok je trener njegovog kluba, Tuluza, Danijel Anđelković, izabran za najboljeg stručnjaka u šampionatu koje je najjače posle Bundeslige.



tagovi

Mijajlo MarsenićDejan MilosavljevLazar KukićStefan Dodić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara